Monday, May 20, 2013

PRM dan Angkatan Pembebasan menuntut keadilan untuk Adam Adli

 
Kenyataan Parti Rakyat Malaysia dan Angkatan Pembebasan.

Parti Rakyat Malaysia dan Angkatan Pembebasan akan melancarkan kempen untuk menuntut keadilan bagi seorang aktivis anak muda yang telah menjadi mangsa politik pemerintahan yang tidak demokratik. Kami menuntut pemerintah Barisan Nasional yang sedang menikmati kemenangan palsu supaya membebaskan saudara Adam Adli dengan serta-merta dan menarik balik segala tuduhan keatas beliau.

Penahanan reman selama 5 hari adalah satu percubaan untuk memenjarakan minda anak muda yang kritikal terhadap masa depan negara. Kami yakin bahawa ia adalah satu tuduhan palsu dan muslihat pihak-pihak tertentu untuk melemahkan semangat anak muda yang sedang berani menyuarakan isi hati mereka. Keluhan Adam sebenarnya sudah lama terbuku di hati anak muda Malaysia yang sedang meluahkan ketidakpuasan mereka secara terbuka.

Akta hasutan adalah akta warisan penjajah Inggeris tahun 1948 bagi mengekang idea-idea yang tidak memihak kepada pemerintah Inggeris. Ia sama sekali tidak bersifat demokratik dan amat tidak wajar digunakan dalam sebuah negara demokrasi. Adam Adli bukan seorang pengganas yang menggugat ketenteraman awam tetapi seorang pemuda yang telah berani bersuara menentang ketidakadilan. Beliau merupakan salah seorang daripada kita dan kita harus bersatu memperjuangkan pembebaskan Adam Adli dengan serta-merta.

Kami menyeru semua yang ingin menyatakan sokongan dan menuntut keadilan kepada Adam Adli untuk menyertai Flashmob Bebaskan Adam Adli pada hari Khamis 23 May, pukul 2 petang di sekitar Stesen Masjid Jamek. Ini adalah sebuah langkah bagi menyeru kepada semua lapisan masyarakat untuk memberikan sokongan solidariti kepada gerakan anak muda.

Kami mengambil kesempatan ini untuk menyeru kepada pihak Polis supaya memberikan kerjasama bagi melancarkan flashmob ini. Anggota Polis juga merupakan salah seorang ahli kelas pekerja dan kami sedar akan situasi mereka dimana sering kali ditekan oleh pemerintah. Kami akan memastikan bahawa acara kami akan berlangsung dengan aman supaya memudahkan kerja anggota keselamatan yang kelak mengawasi nanti.

Parti Rakyat Malaysia dan Angkatan Pembebasan juga menyokong hak kebebasan rakyat untuk berkumpul, bersuara dan membantah apa sahaja bentuk penindasan. Kami juga menyeru kepada organisasi politik, organisasi bukan kerajaan, aktivis alam sekitar dan kesatuan sekerja untuk turut serta bersama kami dalam Kempen Bebaskan Adam Adli.
* Kenyataan ini dilihat dalam Laman Facebook, di pos oleh penguna FB
 
Adam Adli ditahan kerana menghasut
Wartawan Sinar Harian
18 Mei 2013
Adam Adli
Adam Adli 
 
SHAH ALAM - Aktivis pelajar, Adam Adli hari ini ditahan di bawah seksyen 124 Akta Hasutan.

Menulis di laman mikro Twitter miliknya, Adam berkata dia ditahan di Bangsar Utama dan sedang dibawa ke Balai Polis Jinjang.

Dilaporkan, Adam yang digantung pengajian di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) ditangkap berhubung kenyataan beliau yang dibuat semasa forum selepas pilihan raya anjuran Suara Anak Muda Malaysia (SAMM) pada 13 Mei.

Dalam forum itu, Adam menyertai beberapa NGO anti-kerajaan memanggil satu perhimpunan jalanan besar-besaran untuk meluahkan rasa tidak puas hati terhadap proses pilihan raya umum pada 5 Mei lalu.

Adam sebelum ini pernah menggemparkan negara kerana menurunkan bendera yang memaparkan imej Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Adam melakukan perbuatan itu dalam satu himpunan haram 17 Disember tahun lalu.- Sinar Harian, 18/5/2013, Adam Adli ditahan kerana menghasut
 

No comments: